T.: 210 5443133 - 210 5443209

- 25% έκπτωση σε Καθαριστικά Σκαφών. Κουπόνι ALFA10 για επιπλέον 10% από 2 προϊόντα και άνω

- 25% έκπτωση σε Καθαριστικά Σκαφών. Κουπόνι ALFA10 για επιπλέον 10% από 2 προϊόντα και άνω

Composite Κατασκευές

DIY: πολυεστερικές κατασκευές – τοποθέτηση υαλοϋφασμάτων ενίσχυσης -> sos tips

DIY: πολυεστερικές κατασκευές – τοποθέτηση υαλοϋφασμάτων ενίσχυσης -> sos tips

Παρόλο που για το συγκεκριμένο θέμα μπορούν να γραφτούν εκτενείς αναλύσεις, είναι απαραίτητο να δούμε μερικές συμβουλές για αρχάριους ώστε το ξεκίνημα της ενασχόλησης με αυτό τον τομέα να μην είναι αποκαρδιωτικό.

Αν πρόκειται για κατασκευή ολόκληρου αντικειμένου πχ. γάστρα, ας υποθέσουμε ότι το καλούπι υπάρχει ήδη. Αν πρόκειται για κάποια επισκευή σε ήδη υπάρχουσα επιφάνεια η διαδικασία είναι παρόμοια αρκεί η επιφάνεια να είναι καθαρή από σκόνες και λίπη και φυσικά να έχει τριφτεί με γυαλόχαρτο για καλύτερη πρόσφυση.

Τα προϊόντα που πρέπει να έχουμε οπωσδήποτε στη διάθεσή μας πριν ξεκινήσουμε είναι:

  • Πολυεστέρας, Καταλύτης, Υαλοϋφάσματα ενίσχυσης, Πινέλο, Μεταλλικό ρολό, Ασετόν, Ψαλίδι, Δοχεία ανάμιξης, Γάντια προστασίας, Μάσκα προστασίας

Προτού ξεκινήσω φροντίζω να καλύψω την επιφάνεια εργασίας με κάποιο χαρτόνι ή εφημερίδες διότι αν πέσει επάνω ο πολυεστέρας είναι δύσκολο να καθαριστεί ακόμα και με τη χρήση ασετόν. Επίσης, φοράω τη μάσκα και τα γάντια προστασίας, διότι όταν χειρίζομαι χημικά προϊόντα πρέπει να ακολουθώ τις προφυλάξεις ασφαλείας του προϊόντος.

Έξυπνο κόλπο 1: είναι να έχω κόψει από πριν τα ενισχυτικά υαλοϋφάσματα στο σχήμα της κατασκευής που θα κάνω, δηλαδή να έχω φτιάξει πατρόν, έτσι ώστε κατά τον εμποτισμό να μην έχω περισσευούμενο υλικό που θα με εμποδίζει στη δουλειά, και κάνουμε και οικονομία. Όπως και εδώ στις φωτογραφίες, δεν κόψαμε  μόνο το υαλοΰφασμα βάση του πατρόν, αλλά κάναμε και μικρά κάθετα κοψιματάκια γύρω γύρω για να «κάτσει» καλύτερα το ύφασμα μέσα στο καλούπι, όπως θα έκανε ένας ράφτης.

Έξυπνο κόλπο 2: ετοιμάζω από πριν την ποσότητα ρητίνης που θα χρειαστώ, χωρίς όμως να βάλω καταλύτη. Παραδείγματος χάρη, αν θέλω να κάνω 2 στρώσεις με υαλοΰφασμα 300g/m2 και το εμβαδό που θα καλύψω είναι 1m2 ανά στρώση, τότε συνολικά έχω 2m2. Εφόσον το ειδικό βάρος του υφάσματος είναι 300g/m2, έχω συνολικό βάρος 600g. O εμπειρικός κανόνας για πολυεστερικές εργασίες που γίνονται χειρωνακτικά  λέει ότι «Για κάθε Χ ποσότητα υφασμάτων που θα χρησιμοποιήσω, θα χρειαστώ 3Χ ποσότητα ρητίνης». Είναι κανόνας που έχει βγει πρακτικά για να λειτουργεί σαν μπούσουλας, χρησιμοποιήστε τον χωρίς να λαμβάνετε υπόψη τις μονάδες μέτρησης που διαφέρουν από προϊόν σε προϊόν. Άρα εφόσον η ποσότητα μου είναι 600g υαλοϋφάσματος, τότε θέλω 3×600=1800kgr πολυεστέρα, δηλαδή 1,8kg πολυεστέρα. Ωστόσο προσοχή επειδή η ποσότητα δεν είναι μικρή, ΔΕΝ βάζω καταλύτη σε όλο τον πολυεστέρα. Ετοιμάζω μόνο το μείγμα που θα μου χρειαστεί για το πρώτο χέρι, ώστε να μπορέσω μέσα σε 20-25 λεπτά που είναι ο ανοιχτός χρόνος δουλέματος (gel time) να προλάβω να περάσω την πρώτη στρώση. Βάζω 20γραμμάρια καταλύτη ανά κιλό πολυεστέρα σε θερμοκρασία περιβάλλοντος 18-25 βαθμούς Κελσίου, και ανακατεύω πολύ καλά

Ξεκινάω την 1η στρώση:

  1. Βρέχω ελαφρά την επιφάνεια του καλουπιού με ρητίνη πριν ακουμπήσω το υαλοΰφασμα 
  2. Τοποθετώ απαλά το υαλοΰφασμα, ώστε να κάτσει σωστά. Δείτε πόσο βοηθούν τα κοψίματα που κάναμε πριν. Επειδή η επιφάνεια είναι βρεγμένη η τοποθέτηση του υφάσματος είναι πολύ εύκολη γιατί δεν φεύγει από την θέση του
  3. Προσθέτουμε επιπλέον ρητίνη και προσπαθούμε με επιμονή να εμποτίσουμε καλά όλο το ύφασμα. Όταν το ύφασμα εμποτιστεί καλά, φαίνεται οπτικά, και έτσι δεν χρειάζεται να βάλουμε περισσότερη ρητίνη. Θέλουμε το ύφασμα να είναι καλά εμποτισμένο, όχι μουλιασμένο!
  4. SOS βήμα στη συνέχεια, παίρνουμε ένα μεταλλικό ρολό πατήματος πολυεστέρα και πατάμε πολύ καλά όλη την επιφάνεια για να βγει ο εγκλωβισμένος ατμοσφαιρικός αέρας μέσα από την κατασκευή. Αν δεν το κάνουμε αυτό δεν θα υπάρχει καλή συνοχή μεταξύ των στρώσεων, θα υπάρχει εγκλωβισμένος αέρας, και σε εκείνα τα σημεία η κατασκευή θα είναι ευάλωτη σε σπασίματα, όσμωση κτλ
  5. Μπορούμε να προχωρήσουμε στην τοποθέτηση της 2η στρώσης τώρα απευθείας πάνω στην 1η. Φτιάχνω νέο μείγμα πολυεστέρα με καταλύτη και προχωρώ στον εμποτισμό όπως περιγράψαμε πριν.

Προσοχή: να μην κάνω διαδοχικά πάνω από 2 στρώσεις διότι κατά τον πολυμερισμό του πολυεστέρα αναπτύσσεται εξώθερμο φαινόμενο μα έκλυση θερμότητας και αν κάνω παραπάνω στρώσεις είναι επικίνδυνο το φαινόμενο να είναι πολύ έντονο ίσως και με κίνδυνο έκρηξης. Αν θέλω να κάνω παραπάνω στρώσεις, περιμένω να πολυμεριστούν οι 2 πρώτες, τουλάχιστον 3-4 ώρες, και μετά προχωράω στις επόμενες.

Έξυπνο κόλπο 3: Όσο ακόμα είναι νωπά τα υφάσματα, με ένα ψαλίδι κόβω γύρω γύρω το περισσευούμενο υαλοϋφασμα, διότι αν περιμένω να το κάνω όταν θα έχει στεγνώσει θα είναι πολύ δύσκολο

Μην ξεχνάτε να φοράτε προστατευτική μάσκα, γάντια και γυαλιά όταν χρησιμοποιείται χημικά προϊόντα!!

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Popular requests:
Ξεκινήστε να πληκτρολογείτε για να δείτε τα προϊόντα που ψάχνετε.

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας βοηθήσουμε να πλοηγείστε αποτελεσματικά και να εκτελείτε ορισμένες λειτουργίες. Θα βρείτε λεπτομερείς πληροφορίες για όλα τα cookies σε κάθε κατηγορία συναίνεσης παρακάτω.